04 oktober 2024

ASG richt eigen academy op

De uitstroom van ervaren werknemers in de industrie is groter dan de instroom van jong talent. Alpha Storage Group (ASG) speelt hierop in door de eigen ASG Academy te starten.

ASG richt eigen academy op

Tekst: Mels Dees

De industrie kampt met een groeiend probleem: een tekort aan kennis en ervaring op het gebied van maintenance. Dat is de observatie van Thomas Schouten, ceo van ASG. “Dit tekort heeft verstrekkende gevolgen, zeker gezien de complexiteit en regulering waarmee industriële bedrijven geconfronteerd worden.” Een bedrijf als ASG, dat zich richt op het aanbieden van gespecialiseerde diensten voor onderhoud en projectmanagement op het gebied van tankopslag, ziet steeds vaker dat klanten in de knel komen.

Een van de grootste problemen waarmee bedrijven te maken hebben, is de toenemende druk door regelgeving. Met name in Europa zijn er talloze wetten die bedrijven dwingen om aan strikte milieu- en veiligheidseisen te voldoen. “Deze regelgeving is uiteraard noodzakelijk om veiligheid en duurzaamheid te waarborgen”, weet Schouten, “maar het brengt ook aanzienlijke kosten met zich mee.”

Naast deze financiële druk is er een tekort aan geschoold personeel. “Waar vroeger veel werknemers werden opgeleid in bedrijfsscholen, of on-the-job trainingen, zien we nu een afname in het aantal mensen dat kiest voor een carrière in de technische sector.” Simpel gezegd: de uitstroom van ervaren werknemers is groter dan de instroom van nieuwe mensen. Schouten: “Dit leidt tot een kenniskloof binnen de industrie.”

Daarnaast worden bedrijven ook geconfronteerd met stijgende energie- en grondstofkosten, waardoor hun marges verder onder druk komen te staan. “Deze combinatie van uitdagingen maakt het voor industriële bedrijven moeilijk om effectief onderhoud te plegen aan installaties, wat kan leiden tot onnodige stilstand, hogere kosten, en zelfs veiligheidsrisico’s.”

Eigen academy

ASG speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van bedrijven die kampen met bovengenoemde problemen. Hun expertise en ervaring stellen het bedrijf in staat om als een flexibele schil bij klanten te opereren, vooral op het gebied van onderhoud en advies. Door te fungeren als een projectorganisatie kan ASG er zo voor zorgen dat het wettelijk verplichte onderhoud correct en tijdig wordt uitgevoerd. “Dit biedt bedrijven niet alleen de garantie dat ze compliant zijn met de geldende wetgeving, maar helpt ook om onderhoudsprojecten succesvol af te ronden”, geeft Schouten aan.

Focus op compliance

De ASG Academy is opgezet om zowel nieuwe als bestaande werknemers bij te scholen op het gebied van onderhoud en projectmanagement. Schouten: “Een belangrijk onderdeel van onze academy is de focus op compliance. Bedrijven moeten voortdurend op de hoogte blijven van de laatste veranderingen in wet- en regelgeving om te zorgen dat hun installaties blijven voldoen aan de geldende normen. ASG helpt bedrijven om deze veranderingen in kaart te brengen en om hun personeel op te leiden in het naleven van deze regels.”

Daarnaast biedt de academy trainingen op het gebied van scoping en engineering. Dit zijn vakgebieden waarin kennis van codes en normen essentieel is. “ASG werkt met een team van experts die al een groot aantal industriële projecten, zoals het onderhoud van tanks, succesvol hebben uitgevoerd. Deze praktijkervaring wordt omgezet in trainingsmateriaal, zodat nieuwe medewerkers snel de benodigde vaardigheden kunnen opdoen.”

Een ander belangrijk aspect van de ASG Academy is projectmanagement. Het correct prioriteren van werkzaamheden en het plannen en uitvoeren van onderhoudsprojecten is essentieel voor het succes van elke industriële onderneming. Schouten: “De academy biedt tools en methoden aan om ervoor te zorgen dat onderhoudsprojecten op tijd en binnen budget worden afgerond.”

Specifieke software

Naast de opleiding van werknemers, investeert ASG ook in technologie. Er wordt software ontwikkeld om het scoping-proces te automatiseren. Dit houdt in dat het mogelijk wordt om een groot deel van de inspectie en onderhoudsbehoeften van industriële installaties te automatiseren. Met behulp van deze technologie kunnen bedrijven 80 tot 90 procent van hun scoping automatisch uitvoeren, waardoor er minder afhankelijkheid is van menselijke input. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat bedrijven sneller kunnen inspelen op veranderende omstandigheden en vereisten.


Asg Ndo Hoofdbeeld